موکوسل دهان نوعی کیست مخاطی است که بافت مخاط را درگیر می کند. آن ها کیسه های کوچک و پر از مایعی هستند که معمولا در داخل دهان یا روی انگشتان دست و پا ایجاد می شوند. آنها مضر نیستند، اما ممکن است ناراحت کننده باشند. در این مقاله با کیست مخاطی دهانی یا موکوسل، نحوه تشخیص و درمان خانگی + دندانپزشکی این عارضه آشنا خواهید شد.
به طور کلی ما دو نوع کیست مخاطی در داخل بدن داریم آن ها یا موکوسل دهانی هستند یا کیست هایی در نزدیکی مفاصل که با نام کیست دیجیتال و حرکتی نیز شناخته می شوند
کیست های مخاطی دهان اغلب نتیجه وارد شدن صدمه یا آسیب به لب ها یا داخل دهان هستند. این موارد معمولا منشاء موکوسل دهان به شمار می روند:
گاز گرفتن لب
مکیدن بخش داخلی گونه ها
مکیدن لب
پیرسینگ لب یا بخش های دیگر دهان
رشد غیر طبیعی دندان
مسدود شدن مجاری غدد ترشحی
موکوسل دهان (مخصوصاً در ناحیه لب تحتانی) تاول های نازکی هستند که حاوی مایع شفافاند. آنها معمولاً از نظر ظاهری صاف یا براق و به رنگ صورتی مایل به آبی هستند. کیست ها می توانند از نظر اندازه متفاوت باشند اما معمولاً 5 تا 8 میلی متر عرض دارند.
بیشتر بخوانید:
اگر کیست لب یا هر نوع موکوسل دهانی باعث ناراحتی می شود یا بیش از دو هفته ادامه دارد، فرد باید به پزشک یا دندانپزشک مراجعه کند. یک پزشک یا دندانپزشک ممکن است از یک سوزن استریل برای ایجاد دسترسی به کیست به صورت دستی و تخلیه آن اقدام کند.
لیزر درمانی: کیست را می توان با استفاده از لیزر از روی پوست برداشت. در واقع درمان موکوسل با لیزر به نوعی کل بافت اضافه و غیرطبیعی را برمی دارد.
سرما درمانی: با انجماد بافت، کیست به راحتی از بین می رود.
عمل جراحی: در موارد جدی تر، کیست را می توان با جراحی برداشت. در این شرایط غده ای که باعث ایجاد کیست شده است نیز اغلب خارج می شود.
معمولا عمل جراحی موکوسل بر روی افرادی صورت میگیرد که به صورت مکرر به کیست لب دچار می شوند. در این روش به خوبی کیست برداشته می شود. با این حال اگر از برش در ناحیه دهان خود هراس دارید درمان موکوسل با لیزر ایده بهتری است.
منبع : کلینیک دندانپزشکی دنیا